Spartips

Du kan med enkla medel sänka dina energikostnader. Här har vi samlat några tips. Många av dem kostar inget att genomföra. Tipsen är indelade i kategorier.

Allmänna råd

Håll koll på värme- och vattenmätaren. Skriv upp mätarställningen t. ex. den sista varje månad. Då är det enkelt att se om förbrukningen ökat onormalt mycket och när det är dags att vidta åtgärder. Flera års uppföljning ger ett mycket tillförlitligt underlag. Fjärrvärmeförbrukningen kan du även följa med på webben.

Flera spartips när det gäller fjärrvärme hittar du i guiden Använd fjärrvärme rätt.

Belysning

Uppskatta hur lång tid en viss lampa är tänd under året och multiplicera det med lampans effekt (watt). Jämför till exempel genom att multiplicera samma tid med effekten på en lågenergilampa så ser du hur mycket energi du sparar på att byta ut just den lampan.

Använder du halogenspotlights? Kolla om det går att byta ut halogenlampan mot en LED-lampa, som drar mindre el.

Halogenlampor med transformator drar ström även när dom är släckta. Dra ur kontakten när du släcker lamporna eller koppla dom till väggutaget via skarvsladd med strömbrytare.

Byt till lågenergilampor.

Släck lamporna när du lämnar ett rum. Med ljussensorer, rörelsevakter eller timer kan detta skötas automatiskt.

Hemelektronik

Jämför energiförbrukning då du köper ny hemelektronik

Utnyttja datorns energisparlägen.

Stäng av TV, dator, stereo mm. på strömbrytaren och dra ur batteriladdaren då den inte används. Apparater som står i ’Stand-by’ läge drar ström.

Mat och kök

Använd vattenkokare när du kokar upp vatten. Använd mikron då du värmer en liten portion mat eller kokar en kopp te.

Använd lock på kastruller då du kokar mat eller vatten.

Använd kastruller och stekpannor med flat botten som passar plattans storlek.

Jämför energimärkningen vid nyanskaffning av vitvaror. Läs mera om energimärkning på Motvias sidor.

Kontrollera att gummilisterna på kylen och frysen är täta.

Låt frusen mat tina upp i kylskåpet i stället för att använda mikron.

Frosta av frysen när det är is i den.

Ställ in rätt temperatur i kylskåpet och frysboxen. +5 grader i kylen och -18 grader i frysen rekommenderas.

Uppvärmning

Det lönar sig att göra en rundtur i fastigheten och känna efter drag vid dörrar och fönster. Täta de ställen som känns dragiga.

Att hålla en eller flera små vädringsfönster öppna under en längre tid kostar pengar. Det är betydligt effektivare att öppna flera fönster och dörrar en kortare stund. Luften byts snabbt och betydligt förmånligare.

Alla utrymmen i en fastighet kräver inte boendetemperatur. Du kan spara värme genom att sänka temperaturen i t. ex. förråd, garage och rum som inte används kontinuerligt.

Vatten och avlopp

Spola inte ner fetter, oljor eller andra saker som inte hör hemma i avloppet. Regeln är att man bara ska spola ner det som gått igenom människokroppen och förstås WC-papper. En avloppsstockning förorsakad av en kund resulterar (förutom i besväret) i kostnader för kunden.

Maskindiska inte med en halvfylld diskmaskin. Följer du regeln kommer du att använda ca 30 procent mindre maskindiskvatten på årsnivå.

Visst är det skönt med en varm och lång duschstund, men det kostar. Till en kvart i duschen åtgår det ca 200 liter vatten plus uppvärmning. Energimängden är ungefär densamma som en 60W glödlampa förbrukar under tre hela dygn. Du kan spara en rejäl slant på att duscha mellan 5 och 10 minuter och med lagom temperatur. Är ni många i hushållet kan det få riktigt stor betydelse.

Vi har en benägenhet att alltför ofta låta kranen rinna tills vi får varmt vatten, men i många fall skulle vi klara oss lika bra med kallt vatten. Låt det bli en vana att använda kallt vatten så ofta som möjligt, det blir en kännbar inbesparing på årsnivå.

Den första åtgärden är att kontrollera att inga kranar läcker. En läckande kran eller WC-stol kan bli dyr.
En droppande vattenkran betyder på årsnivå ca 30 kubikmeter vatten. Det ger en tilläggsräkning på 82,50 € för vatten- och avlopp.
En läckande WC-stol kan resultera i på årsnivå ca 3000 kubikmeter vatten. Det ger en tilläggsräkning på 8250,00 € för vatten- och avlopp.

I medeltal förbrukar en person ca 110 liter vatten per dygn. Av en fastighets årliga energiförbrukning uppgår uppvärmningen av varmvatten till 30-40 procent. Det finns alltså all anledning att kontrollera hur vi använder oss av bruksvattnet.

Använd varmt eller hett vatten sparsammare. De flesta känner inte till hur mycket slöseriet med varmt vatten kostar per år. Det kan röra sig om 1.000 euro och mer. Se igenom ditt sätt att använda varmvatten och informera alla som bor i lägenheten om hur man kan spara.